O zlomeném topůrku a nezlomeném nejslavnějším mozku současnosti.

* středa, 24. února 2016 *

.

Přes některé otužovací procesy, (ranní koupel v potoce jsem nevynechal ani dnes!), cítím, že si mě pokouší osedlat nějaký bacil či vir. Takže jsem si naordinoval léčící den spočívající v joxování a česnekování hrdla a horizontální relaxaci. Takže totál válečka.

.

„V minulích, (jakože jarních 😛 nazigrammarové), dnech se dokonce vrátil i led na Noutonický zimák“:

DSC_0070

.

Tomáš něco kutil a tak si přišel půjčit sekyrku, za chvíli se s ní zkroušeně vrátil s tím, že se mu podařilo při páčení prkna ulomit topůrko. No, tak stejně jsem si furt v myšlenkách pohrával s tím, že si pořídím „mercedces mezi sekyrkami“ – Fiskárku, (mimo jiné má topůrko, které ulomit prakticky nejde). Takže…, je to vlastně ideální záminka, tedy jsem si od něj nevzal ani tu nabízenou stovku, na nové topůrko. Ale, jak spolehlivě funguje „zákon schválnosti“, tak sotva za hodinku dorazil Leon, jestli by si nemohl půjčit sekyrku… Mohl, ale bez topůrka 😛

.

„Na poli před mlejnem je tenhle divnej patník“:

DSC_0083

.

Z léčebného povalování jsem se odkopal až k večeru a vyrazili jsme s Jošem s prázdnými flaškami do noutonického vietkrámku. K němu jsme dorazili pár minut po sedmé a já překvapeně zíral proč má zhasnuto, když otevíračku má do 19:30. Aha, už nemá…, změnili jí na jen do sedmi 😦 No ještě že mi v maringotce ještě dvě pivka zbyly.

.

„Divnej patník s ještě divnější nálepkou, ty celkový náklady v éčkách, (bez DPH), doufám nejsou za tenhle jeden patník…“:

DSC_0077

.

Ta poslední dvě pivka jsem si na dobou noc otevřel k filmu:

.

Teorie všeho   .   Teorie všeho 2

* Teorie všeho (The Teory of Everything) * / f – Velká Británie, 2014 / r.:James Marsch

Životopisný film o pozoruhodném fenoménu jménem Stephen Howking. Muž, který je pokládán za jednoho z největších žijících mozků, proslulý a slavný astrofyzik, u kterého se ovšem během studií na universitě v Oxfordu, (a později v Cambridgi), projevila nemoc amyotrofická laterální skleróza (dle některých významných neurologů se nejedná o ALS, nýbrž o spinální muskulární atrofii – SMA, Hawkingův případ dodnes není plně objasněn), která napadá nervový systém a má za následek postupné ochrnutí celého těla. Od roku 1968 se Stephen může pohybovat jen za pomoci vozíčku a od roku 1985 s okolním světem komunikuje jen pomocí speciálního počítače. Choroba mu byla diagnostikována v jednadvaceti letech s prognózou, že má před sebou maximálně dva, nebo tři roky života. Dnes je mu 74 let! A je slavnou celebritou, (možná vůbec nejslavnějším vědcem), jeho postava se objevila v seriálu Star trek i Simpsonovi, v seriálech Teorie velkého třesku i Futurama. A jeho syntetizovaný hlas je součástí dvou skladeb skupiny Pink Floyd nazvaných „Talkin´Hawking“, (na albu The Endless River), a „Keep tallking“, (na albu The Division Bell).

.

„Filmový Stephen“:

teorie vš steph

.

Hawking měl štěstí, že se během studií do něj zamilovala studentka umění Jane Wilde, která ho neopustila, ani po propuknutí nemoci. Mají spolu dokonce tři děti. Byť se později Hawking rozvedl a znovu oženil.

.

„Reálný (How)king“:

Hawking

.

Film je natočen dost klasicky a je v něm důraz na jeho životní příběh, o jeho vědeckých teoriích se v něm moc nedozvíme, ale ostatně, kdo by jim taky rozuměl, že? Rozhodně je to ale zajímavý film, zejména proto, že Stephen Hawking je prostě naprosto vyjímečně zajímavý člověk.

.

.

Funny foto na dobrou moč –

„Reálné vidění světa“:

baskjfbhkuwaegfukbrvkpuawb

Napsat komentář